Eerste oogst is binnen, ons vijfde seizoen écht van start

Voor onze boer en zijn vrijwilligers was seizoen 2020 al even op stoom, maar gisteren kantelde het seizoen op de Herenboerderij eigenlijk voor alle Herenboeren. Want ze konden via het ‘Coronaparcourtje’ zowel uien en prei van seizoen 2019 meenemen, als de eerste rucola, sla en paksoi van 2020. Terwijl de eerste groenten gistermorgen werden geoogst, lag even verderop een koe bij te komen van een bevalling. Het vijfde kalf is geboren, in ons eerste lustrumjaar.

Minivruchten
De hele Herenboerderij ademt voorjaar, wederom droog en zonnig. De appelbomen bloeien, de pruimen- en perenbomen zijn net uitgebloeid en de eerste minivruchtjes hangen al aan de bomen. Even verderop wroeten een paar varkens door hun weide, waar anderen liggen te chillen in hun stofbad.
Tekst loopt door onder de foto’s

Verliefde stelletjes
Op de eerste van de drie akkers, rijdt onze boer op zijn trekker. Achterop de plantmachine zit een van de ‘verliefde stelletjes’, vernoemd naar de appgroep van de boer waarin alleen echtparen/stelletjes/partners zitten die zo als paar, corona-proof dus, helpen bij het planten van de groenten.

Even verderop, bij de valkenkast, schieten ook de fruitbomen die eerder deze maand zijn geplant in het groen. Dat geldt ook voor de compostbedden waarop een aantal leden van onze Bodem Advies Commissie gewassen telen en de kruidentuin.

Nieuwe (proef)leden
Met het op gang komen van de oogst, komt ook het moment dichterbij waarop de nieuwste lichting proefleden van de boerderij kan gaan eten. Want ondanks dat we ons vijfde seizoen ingaan, is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers.

Deel dit bericht: