200 extra fruitbomen voor Herenboeren en hun omgeving

Op de Herenboerderij zijn vandaag op de randen van de akkers, zo’n 200 jonge fruitbomen geplant. Behalve fruit voor de leden-Herenboeren, gaan de bomen ook schuilgelegenheid voor vogels bieden en bijdragen aan het herstel van de bodem en het landschap.

Peren, appels, perziken, Japanse pruimen, zoete kersen, kweeperen en duindoorns in allerlei soorten en maten. Vanochtend hebben boer Geert en een aantal Herenboeren-vrijwilligers (op gepaste afstand van elkaar) de bomen geplant. Ze markeren op de randen van de akkers het begin van wat ‘eetbare houtwallen’ moeten worden.

Veel winst
Op de akkers is nu iets minder plek voor de teelt van groenten, maar de Herenboeren krijgen er wel wat voor terug. Op termijn uiteraard fruit, een mooie aanvulling op de oogst van de bestaande boomgaard met zo’n 2800 bomen. Ook pure winst is het kleinschaliger landschap dat ontstaat, met meer schuilgelegenheden en eten voor dieren. De verwachting is dat met de ontwikkeling van de wallen, het aantal vogels toeneemt dat eventuele plagen op de akkers het hoofd kan bieden. Vooral de zoete kers trekt veel vogels aan.

In en rond de wallen verandert ook het microklimaat (afwisseling warm-koud, nat-droog, zon-schaduw) wat kansen biedt voor allerlei leven op en onder de grond. Op termijn komt er ook een wandelpad langs of door de houtwallen.

Deel dit bericht: