Van tas naar tafel met… Joke
In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Joke hield een week lang bij wat ze kookte met de inhoud van haar tas.
Sinds 2020 zijn we lid van de Herenboeren, nadat ik de opleiding orthomoleculaire voedingsadviseuse had gedaan. Gezondheid stond toen voorop, werking van vitamines en wat heeft ons lichaam nodig om gezond te blijven. Bij de herenboeren vond ik biologische groenten en fruit. Mijn motto is “Weet wat je eet”. Gerelateerd hieraan is dat vanuit een gezonde bodem gezonde groenten geoogst kunnen worden met de benodigde vitaminen en mineralen.
We nemen 1 mond af met vlees en eten enkele dagen per week zonder vlees. In de loop van de jaren ben ik me steeds meer boerin gaan voelen. Ik help met regelmaat mee met oogsten, fruit plukken, schoffelen en andere werkzaamheden. En ik ga steeds meer zelf maken. Kruiden en soms groenten droog ik in mijn speciale droogmachine. Hiervan maak ik bouillonpoeder.
Ik vind de verbinding met elkaar over gezond, lekker en gevarieerd eten heel waardevol. Iedere week recepten uitwisselen maakt dat ik creatiever ben gaan koken. Ik kijk altijd eerst in mijn koelkast, voordat ik bedenk wat ik ga koken. Iedere ochtend nemen we samen door “wat doen we vandaag en wat eten we vandaag?” Daar nemen we echt de tijd voor.
Wat zat er deze week in de tas?
- 8 eieren
- palmkool
- Chinese kool
- bloemkool
- broccoli
- kropsla
- peren
- radijsjes
- groenlof
- Tomatengroentesoep met zelfgemaakte tomaten(HB)sap, bleekselderijblad (HB), bloemkool (HB), prei (HB)
- Bloemkool (HB), broccoli (HB), gebakken aardappelen met kipfilet.
- Salade van sla (HB), paprika (HB), tomaatjes (HB) en radijs (HB) met zelfgemaakte honing-mosterd-dille saus met een palmkool(HB) quiche met spekjes.
- Pastinaak(HB)-wortelsoep. Dat was heerlijk. Daarbij een groenlof-roerbakschotel met gehakt, ui en paprika.
- Voorgekookte rode bieten uit de oven met spekjes.
- Bij de lunch wekelijks gebakken eieren (HB).
- Wekelijks maak ik een eiersalade, groentespread of pesto voor op de
-
- Pesto van palmkool (HB) met geroosterde zonnebloempitten, citroensap en appel(HB)azijn.
- Groentespread: paprika (HB), takje selderij (HB), geroosterde zonnebloempitten, ui, olijfolie.
- Natuurlijk zat er ook een restjesdag tussen.