Een Vlaamse schuur voor Herenboeren Wilhelminapark

Het plan voor de bouw van een Vlaamse schuur is er al sinds de oprichting van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Het verlangen naar een schuur komt zowel van de boeren als van de leden, die een honk willen waar ze samen kunnen komen. In 2019 kocht de Marggraff Stichting (eigenaar Wilhelminapark) een gedemonteerde Vlaamse schuur uit Alphen. Met de bedoeling dat wij deze zouden heropbouwen op onze coöperatieve boerderij, hebben wij dit casco toen voor €24.000,- van de stichting overgekocht.

Deze monumentale Vlaamse schuur, die stamt uit 1672, ligt nu al even op landgoed Zionsburg in Vught op ons te wachten. Er is de afgelopen jaren veel gesproken over het heropbouwen van deze Vlaamse schuur. Dit bleek echter te duur. Daarom is de schuur inmiddels weer verkocht en zijn we plannen gaan ontwikkelen voor een moderne versie van de Vlaamse schuur.

In mei 2023 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing ingediend. Op verzoek van gemeente Boxtel en de Marggraffstichting zijn nog een aantal wijzigingen ingediend. Begin dit jaar is de vergunning verleend; inmiddels is de vergunning onherroepelijk en is het bestuur aan de slag gegaan met het financieringsvraagstuk.

V&S Authentiek Bouwen heeft een ontwerp en begroting gemaakt voor een dwarsdeelschuur van 10 bij 20 meter met een rieten kap. In de schuur worden traditionele houten gebinten toegepast. Er komen drie grote open deuren richting de boomgaard; hier kunnen trekkers naar binnen rijden. In de grote binnenruimte kunnen vrijwilligers droog staan tijdens de uitgifte, kunnen bijeenkomsten worden georganiseerd en kan opslag plaatsvinden. De grote ruimte heeft een traditionele spantconstructie en een gevel van gepotdekselde eiken planken waarvoor de gerooide Amerikaanse eiken op onze boerderij worden gebruikt.

In de grote ruimte kunnen kratten worden geplaatst. Ook komt er een wasplaats voor de groenten. In de schuur zijn twee toiletten aanwezig, waarvan één voor mindervaliden. Daarnaast komt een geïsoleerde en verwarmde schaft- en overlegruimte. De rest van de schuur is wel geïsoleerd, maar wordt niet verwarmd. Zo is de schuur in de winter vorstvrij en in de zomer aangenaam koel.

Er is ruimte om later een Herenkeuken in te bouwen. Er worden loze leidingen en mantelbuizen aangebracht zodat later eenvoudig kabels en leidingen kunnen worden getrokken. In de schuur komt een geklinkerde vloer en het toilet is betegeld. Ook is er (anders dan nu in de keet) drinkwater. Het riool gaat naar een septic tank. De schuur wordt vrij basic opgeleverd.

Naast het bouwontwerp voor de schuur is er ook een terreinplan ontwikkeld door ontwerpburo Kragten. Hierboven vind je de schets voor de toekomstige inrichting rondom de Vlaamse schuur die een aantrekkelijke toegang tot de boerderij zal zijn. Klinkerverharding direct rondom de schuur zorgt voor een nette uitstraling en biedt ruimte voor allerlei activiteiten, zoals de uitgifte van oogst bij mooi weer. Er zijn vloeiend vormgegeven halfverharde plekken, deels afgezet met haag, voor een landelijk karakter. Er zijn picknicktafels om nog even een kop koffie te drinken, verplaatsbare kruidenbakken, bessen- en andere plukstruiken. Er wordt een helofytenfilter gerealiseerd ten behoeve van een natuurlijke verwerking van afvalwater.

De kosten voor de bouw van de schuur is begroot op €370.000,- exclusief btw. De (terrein)inrichting is begroot op €30.000,- exclusief btw. Het totaalbedrag van €400.000,- willen we financieren met de uitgifte van obligaties.

Deel dit bericht: