Van tas naar tafel met… Helga

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Helga hield een week lang bij wat zij kookte met de inhoud van haar tas.

Waarom ze alweer zo’n vier jaar geleden Herenboer werd? “Nou, vooral omdat ik al dat plastic in de supermarkt een beetje beu was. En dat m’n paprika’s uit Spanje kwamen, vond ik ook onzin,” vertelt Helga uit Boxtel. Ze had al ooit eens een tijdje Hello Fresh geprobeerd, maar niet alle recepten bevielen even goed, en ze had ook al wel eens wat voorbij zien komen over Herenboeren. Het aankoopbedrag voor een certificaat was iets waar ze even over na moest denken en waar ze ook de rest van het gezin – man en kinderen van nu 18 en 21 –  in mee moest krijgen. Uiteindelijk kreeg ze zelfs ook haar zus mee: ze werden tegelijkertijd lid en carpoolen nu altijd samen naar de boerderij voor het ophaalmoment.

Groenten zo van het land en met de seizoenen mee eten, dat bevalt Helga erg goed. “We eten ook afwisselender dan vroeger. Je wordt toch creatiever met koken, juist omdat je het moet doen met wat je hebt. Ik hou erg van het gebruik van kruiden en we zijn met z’n vieren niet zo’n fan van de echte Hollandse pot. We houden meer van Italiaanse en Indische gerechten en zijn gek op kerrie bijvoorbeeld. Dus als ik kook, kijk ik vaak wat we hebben, google wat en maak er vervolgens mijn eigen ‘interpretatie’ van. Wat we eten is dus altijd een verrassing. En als het niet lekker is, tja, dan wordt het de friettent 😉

Wat zat er deze week in de tas?

  • Aardappelen
  • Winterpeen
  • Spruiten
  • Rucola
  • Prei
  • Eieren

Wat kwam er deze week op tafel?

Hutspot anders
Woensdag heb ik hutspot gemaakt, maar er toch mijn eigen draai aan gegeven. Ik begon met de aardappelen (HB), wortel (HB) en laurierblaadjes gaar koken. Daarna heb ik de spekjes uitgebakken en uit de pan geschept. Vervolgens heb ik 3 uien en wat knoflook zachtjes laten fruiten in het bakvet van de spekjes, en dat op smaak gebracht met Indische specerijen (djahé, ketoembar, kurkuma en komijn, chilivlokken (fijngehakt). Als laatste heb ik de wortels en aardappelen fijn gestampt, en uiteindelijk de gekruide spekjes erdoorheen geroerd. Geserveerd met wat gebakken uitjes.

Ovenschotel anders
Op vrijdag kookte ik de spruitjes even mee bij de aardappelen (HB), roerbakte ik de spruitjes (HB) samen met een gehaktmengsel (gehakt met rode ui, knoflook, kerriepoeder en peper). Alles samen in een ovenschaal, wat roomboter erover en in de oven even gratineren.

Spaanse tortilla’s
In het weekend maakten we tortilla’s met aardappelen (HB), prei (HB) en eieren (HB) met wat peper, beetje zout en gerookte paprikapoeder. Daarbij aten we een salade van rucola (HB), tomaat en bieslook. Wat we overhouden kunnen we de volgende dag als lunch gebruiken 🙂

Deel dit bericht: