Van tas naar tafel met… Corinne

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Corinne hield een week lang bij wat zij kookte met de inhoud van haar tas.

“Met deze eieren doe ik zelf niet zoveel; ik lust ze niet,” vertrouwt Corinne me toe als we samen onze eieren aftellen en in een doosje doen. “Maar gelukkig eten mijn kinderen ze wel en bakken er boerenomeletten van, of ik verwerk ze in baksels of geef ze weg.”

Het treft dat ik deze woensdagmiddag met Corinne in gesprek raak, want op tijd haar eieren en groenten ophalen is regelmatig een uitdaging voor Corinne. “Ik heb op woensdag vaak vergaderingen tot 17.00 uur, als die ook maar een beetje uitlopen dan red ik het niet meer nog naar de boerderij te komen.”

De Boxtelse Corinne is lid sinds 2016. Ze hoorde over de Herenboeren toen Sander Boleij enthousiast zijn verhaal kwam doen bij de Boxtel Belles Amies. “Ik ben ook bestuurder bij Waterschap De Dommel en ervan overtuigd dat het anders moet in de landbouw. Ik vond de Herenboeren meteen een mooi initiatief dat ik wilde steunen door lid te worden.”

Sindsdien is ze steeds een beetje zoekende hoe ze het Herenboer-zijn inpast in haar leven. “Ik heb vaak allerlei plannen, hou ook van koken. Maar ik werk fulltime en ben vaak laat thuis. Koken moet dan snel snel.” Nu de kinderen – 2 van de 3 thuiswonend – inmiddels twintigers zijn, wordt het makkelijker: “een keer wat later eten is niet zo’n punt en zij koken zelf ook wel eens. Niet alle groentes zijn even favoriet, maar als ik de boerenkool decoratief in een vaas zet omdat dat wel leuk staat, dan lachen ze me uit.” Corinne is het nieuwe jaar gestart met een goed voornemen: niet meer uit pakjes koken. “Meedoen aan deze rubriek was mooie stok achter de deur!”

Wat zat er deze week in de tas?

  • Knolselderij
  • Boerenkool
  • Prei
  • Aardappelen
  • Eieren

Wat kwam er deze week op tafel?

Sinds we dit najaar veel prei (hb) krijgen, heb ik het idee opgepakt om daar soep mee te maken. Dat was door tijdgebrek nog niet gelukt, maar op deze mooie zonnige zondag is het gelukt: we aten een heerlijke Aziatische preisoep met appel en gember! 

        

Tja, boerenkool (hb) is niet mijn lievelingsgroente. Mijn opa had boerenmoes in de tuin en dat aten we dus best vaak, met kuiltje in de stamppot voor azijn. Lekker zuur, prima. Later smeerde ik er piccalilly overheen, smaakt ook prima. Maar mijn kids vinden deze zure varianten minder. Deze woensdag wilde ik daarom eens een ander recept proberen. Lang leve google, de variaties zijn eindeloos. Dit recept voor boerenkoolstamppot is lekker smeuïg, en belangrijk: de kids vonden het lekker. Ga ik zeker nog eens maken.

Op donderdag maakte ik een aardappel (hb) gratin voor 2 personen. Heerlijk en simpel te bereiden, met een lekker biefstukje en een salade erbij klaar.


Deel dit bericht: