Van tas naar tafel met… Raymond

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Raymond hield in de laatste week van het jaar bij wat hij kookte met de inhoud van zijn tas.

Deze maanden (oktober-december) is het voor ons niet alleen van tas naar tafel, maar ook van tas naar potjes en diepvries. We zijn erg van het bewaren van groenten in potten en in de vriezer. Vrij snel nadat we lid werden (2017), hebben we ook een losse vriezer gekocht; daarvoor hadden we alleen zo’n klein vriesvakje in de koelkast.

Een deel van wat we nu meekrijgen van de boerderij, gaat nu dus direct naar de voorraadkast en vriezer: 4 van de 7 vrieslades zitten nu vol groenten en vlees van de boerderij. Dat eten we dan gedurende het rest van het jaar weer weg. Zo krijg je ook meteen nog meer variatie in je weekmenu: hebben we deze week bijvoorbeeld even geen zin in kool eten, dan nemen we iets anders uit de voorraad en bewaren de kool. Overigens zijn wij geen hele experimentele koks en eten eigenlijk iedere week wel een keer nasi of bami, stamppot en pasta. Donderdag is onze vaste besteldag. Oorspronkelijk bedoeld om ons favoriete en andere restaurants te ondersteunen in de moeilijke corona tijd, nu is het gewoon lekker makkelijk 😉

De zaterdagochtend is een vast Herenboeren-moment voor ons. Mijn vrouw helpt soms bij de uitlevering, en ik klus mee bij Groen en Doen. Weer thuis maken we dan na de lunch meestal eerst de groenten schoon, en bladgroente gaat gewassen in de koelkast. Groentes als wortel en kool bewaren we in de koele schuur en in de loop van de week worden deze verwerkt voor potjes of diepvries. Tip: kook de potjes die je gebruikt nét voordat je ze vult nog even uit, zodat ze goed steriel zijn.

Bekijk hier ook de uitleg van bijna-naamgenoot chef Ramon (tv-programma Binnenstebuiten) over het wecken / inmaken van groenten.

Wat zat er deze week in de tas?

  • Boerenkool
  • Rode kool
  • Witte kool
  • Wortel
  • Prei
  • Aardappelen
  • Eieren

Uit de voorraadkast gehaald:

  • Raapstelen (geblancheerd en ingevroren)

Wat kwam er deze week op tafel?

Vrijdag
Rode kool (hb) met puree (hb) en hachee (hb). Twee potjes rode kool voor in de voorraad gemaakt.

Zaterdag
Erwtensoep met groente en platte rib (hb). Drie bakjes voor in diepvries. Paté gebakken met o.a. hb-vlees.
Witte kool (hb) en wortel (hb) geblancheerd en ingevroren. Deze gebruiken we vaak in nasi en pastasaus.

Zondag
Gevulde eieren (hb) voor oudjaar. Pangasiusfilet met rijst (super), prei, ui en wortel (hb) met paprikasaus (super). Bloedsinaasappel yoghurtijs (super) gemaakt voor in diepvries.

Maandag
linzensoep met boerenkool (hb) met zelfgebakken naanbrood.

Dinsdag
Stamppot van aardappelen (hb) en raapstelen (hb) met BBQ worstjes (hb).

Woensdag
Quiche met prei (hb), hamblokjes (super) en eieren (hb) en een salade.

Donderdag
Wekelijkse besteldag 😊

Deel dit bericht: