Van tas naar tafel met… Birgit

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Birgit hield een week lang bij wat ze kookte met de inhoud van haar tas.

Eerlijk? Op de valreep bij de boerderij aankomen met je tas, zoals afgelopen week, overkomt haar gelukkig zelden. “Maar soms is het echt woekeren met de tijd,” vertelt Birgit (43), die nu bijna 3 jaar geleden lid werd. Ze koos er toen bewust om meer tijd aan eten/koken te besteden. “Maar een gezin met kinderen van 10 en 12 is ook gewoon druk.” Daarom heeft ze haar ophaalmoment omgezet van zaterdag naar woensdag, “dat is minder gezellig, maar brengt wel meer rust in de week.”

Hoe de jongste (10) het vindt, het eten van de boerderij? “Gewoon prima,” is zijn oordeel, “de eitjes zijn lekker, die bak ik soms zelf in het weekend.” Ook anderen proeven mee van de oogst, vertelt Birgit: “Vrijdag schoven er last minute vrienden aan. Toen heb ik twee winterse soepen en omelet gemaakt, aangevuld met Turkse pizza’s. Dan is de tas zo leeg.” Al ging het afgelopen weken met de peren minder hard: “We eten ze soms bij het ontbijt of ik maak een crumble, maar nu liggen er nog behoorlijk wat. Ik ga proberen er volgende week jam of chutney van te maken, dan kunnen we die eten én cadeau geven met Kerst.”

Wat zat er deze week in de tas?

 • Van tas naar tafel met BirgitBoerenkool
 • Knolselderij
 • Palmkool
 • Prei
 • Rode ui
 • Eieren
 • Peren
 • Nog van week ervoor: pompoen
 • Nog van week ervoor: meiraap

Wat kwam er deze week op tafel?

 • pompoen (hb)-knolselderij (hb) soep
 • boerenkoolsoep (hb) met winterwortel, witte bonen en selderij
 • omelet met meiraap (hb), zongedroogde tomaat en selderij
 • omelet met palmkool (hb), ui en pesto
 • pasta + tomatensaus met palmkool (hb), ui (hb), knoflook en olijven
 • havermoutontbijtje met peer (hb)
 • nog maken: potjes jam of chutney met van peren

Deel dit bericht: