Van tas naar tafel met… Agnes

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Agnes hield een week lang bij wat ze kookte met de inhoud van haar tas.

Afgelopen week kwam Agnes thuis met geweldige oogst. “Het was een tas vol met mooie groenten. Ik word er iedere week weer blij van.” Zodra Agnes thuiskomt, gaat ze meestal meteen het zand van de producten wassen en legt ze de aardappelen en kolen te drogen. De sla wast ze goed en doet ze in een theedoek in de koelkast, zodat die klaar ligt voor gebruik voor de lunch die week.

“Ik vind het een uitdaging om wisselende gerechten te maken gedurende de week zonder en mét herenboerenvlees.” Als inspiratie voor recepten googelt Agnes vaak op één product of op een bepaalde smaak waar ik ze zin in heeft.

 

Producten van de week:

  • aardappelen
  • eieren
  • sla
  • groenlof
  • rodekool
  • palmkool
  • 1 prei (uit de restkrat)
  • bloemkool (uit de restkrat)
  • peren

 

Wat Agnes deze week heeft gemaakt:

  • bloemkool (hb) met een paar winterwortelen (supermarkt) die ik nog had liggen, aardappelen (hb) en pulled pork (hb) uit de slowcooker
  • om uit te proberen voor Kerstmis: rodekoolsteaks (hb) uit de combinatie oven-magnetron (een plak rodekool van ongeveer 1,5 cm ingesmeerd met olie en ketjap)
  • de rest van de rodekool (hb) en een restje spitskool (hb) klein gesneden en in een weckpot gedaan met zout voor zuurkool
  • soepje van een restje bloemkool (hb) en het groen van de prei (hb) en salie (hb)
  • nasi met een rest winterwortelen, prei (hb) en uien (hb) met vegetarische kipstukjes
  • groentetaartje van palmkool (hb) en ui (hb) met ei (hb), kruidenkaas en bladerdeeg
  • groenlof (hb) ovenschotel met ham en kaas en puree (hb) (groenlof even gekookt daarna in een plak ham gerold en geraspte kaas eroverheen)
  • noten-perentaartje (hb) van rijst-/tarwebloem, suiker, roomboter en ei (hb)
  • bonen-tortilla ovenschotel met een restje groenlof (hb) en sla (hb)

Deel dit bericht: