600 meter aan heggen erbij op de boerderij

De Herenboerderij is sinds zaterdag zo’n 600 meter aan heggen rijker. Rond de 30 leden van de coöperatie en een paar gasten hebben ongeveer 3000 jonge struiken geplant. De vier heggen bestaan uit meidoorn en vuilboom, afgewisseld met onder meer rozen, sleedoorn, haagbeuk en wegedoorn.

Al veel langer leeft er onder de Herenboeren de wens om de heggen die landgoed Wilhelminapark medio vorige eeuw kwijtraakte, weer te herstellen. Behalve landschappelijk fraai, werken de heggen ook als een magneet op planten, mossen en allerlei soorten dieren. Mogelijk kunnen de heggen, als ze wat gegroeid zijn, een alternatief zijn voor het prikkeldraad dat de weides nu nog omringd.

Een hoop heggen
Voor het planten hebben de Herenboeren uitstekend samengewerkt met Stichting Hoopheggen. Deze jonge organisatie heeft als doel met zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk heggen terug te brengen in het Nederlandse landschap. Dat doen ze onder meer door korting te geven op plantgoed en hun kennis te delen.

Hoopheggen herstelt niet alleen het landschap en de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan het binden van groepen mensen met elkaar en de natuur om hen heen. Het nu beëindigde seizoen 2021-2022 heeft ongeveer 10.000 meter aan nieuwe heggen opgeleverd.

Deel dit bericht: