“Ochtend meehelpen, ik zou het iedereen aanraden”

Nadat ze al 4 jaar de vruchten plukte van het Herenboerenbestaan, en ze boer Geert dit voorjaar al eens hielp met het planten, besloot Herenboerin Karin Tooren zich ook aan te melden voor de zaterdagse distributieclub. Het maakte indruk. “Heel waardevol voor het communitygevoel om zelf eens te ervaren hoeveel werk het bij het uitleveren komt kijken.”

Zaterdag heb ik voor het eerst gewerkt als medewerker distributie van onze Herenboerderij. Ik kreeg net als een andere nieuwe vrijwilliger, een warm welkom. Warm was het ook op de akker, waar ik vanaf een uur of 9 venkel en sla heb gesneden. Het is flink doorwerken want om 11 uur moet alles klaar staan natuurlijk; en best zwaar ook, zo zittend op je hurken en je knieën in de zon. Gelukkig kreeg ik veel tips van meer ervaren mede-Herenboeren.

Dankbaarheid
Maar als je dan eenmaal klaar bent en met je kratjes op de laan staat, krijg je alleen maar mooie reacties van leden; dat de groenten er zo mooi uitzien, het zo mooi uitgestald staat en dat ze zo blij zijn dat ze het zo mee mogen nemen. De dankbaarheid die je dan voelt, is heel waardevol. Ook heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, en heb ik mensen gezien die ik wel kende, maar waarvan ik niet wist dat ze ook Herenboer zijn. Zo leuk is dat.

Ik had het nog nooit gedaan, maar heb ervan genoten. Ik heb nu nóg meer waardering voor het eten, de groenten, het werk. Het voelt écht anders dan dat je je oogst van de week gewoon ophaalt als je zelf eens ervaren hebt hoeveel arbeid erin zit. Ik zou eigenlijk iedereen aanraden om het zelf ook een keer te doen; een verrijkende ervaring.

Karin Tooren

Deel dit bericht: