Middelbare Horeca School in Den Bosch nu ook Herenboer
Met de toetreding tot de Coöperatie Herenboeren Wilhelminapark mag de Middelbare Horeca School in Den Bosch zich nu ook Herenboer noemen. Per 1 september krijgt de Bossche Horecaopleiding die onderdeel is van het Koning Willem I College, namelijk groenten, fruit, eieren en vlees van hun coöperatieve boerderij in Boxtel.
Sinds 1 september kan de opleiding wekelijks zo’n 20 monden (gasten) blij maken met (h)eerlijke producten van de Herenboerderij. De oogst van de week en het vlees worden door de ‘koks van de toekomst’ in één van de keukens op school be- en verwerkt tot (h)eerlijke gerechten. De studenten in de bediening serveren de gerechten en vertellen met passie over de mooie, unieke samenwerking tussen boer en bord, van grond tot mond.
In Ons Restaurant, één van de vier leerondernemingen van de Middelbare Horeca School, wordt naast de à la carte-kaart die geheel voldoet aan de 5 principes van de Dutch Cuisine, een exclusief 3-gangen Herenboerenmenu geserveerd. Het menu bestaat uitsluitend uit ingrediënten afkomstig van de Herenboerderij. “Zolang de voorraad strekt en op is op”, voegt Twan Musters toe.
Koks op de boerderij
De adjunct-directeur van de Middelbare Horecaschool is sinds vorig jaar bekend
met het fenomeen Herenboeren, en fan. “Via het provinciale programma FoodUp!
Brabant zijn we in contact gekomen met het initiatief in Boxtel. Vorig jaar
hebben onze gespecialiseerde koks Dutch Cuisine de boerderij al eens bezocht,
recepturen bedacht voor de Herenboeren en ook met een aantal leden gekookt in
onze keuken. Dat smaakte naar meer.”
De opleiding is zo enthousiast over het concept dat ze nu dus zelf toetreedt tot de coöperatie. “Het past gewoon heel erg goed bij Dutch Cuisine, de Nederlandse seizoensgebonden keuken die wij omarmen en uitdragen”, vertelt Musters. Behalve lesmateriaal in de keuken, wil hij ook dat de koks in spe werken met reststromen die vervolgens terugvloeien naar de leden-Herenboeren. “Denk daarbij aan sappen, jams, chutneys en gefermenteerde groenten.”
Inspiratie voor Herenboeren
Ook de Boxtelse Herenboeren zijn bijzonder content met de stap van de opleiding om net als 180 huishoudens Herenboer te worden. Voorzitter Boudewijn Tooren kijkt vooral uit naar de kruisbestuiving tussen de Herenboeren, hun Herenboerderij en de koks. “Ze kunnen onze leden inspireren in de keuken. En met de technieken die zij wel kennen en wij niet, komen de mooie producten van het land nog beter tot hun recht. En door de verwerkte reststromen te eten, genieten we nog langer van onze oogst.”
Verder hoopt Tooren dat de jonge koks regelmatig de Herenboerderij bezoeken. “Ze kunnen er van alles leren over hoe de groenten en het fruit groeien, en welke gevolgen bepaalde keuzes hebben op het aanbod of de smaak.”
Musters vindt het mooi dat de zaadjes die in 2018 zijn geplant voor een langdurige duurzame samenwerking tussen de Herenboeren en de Middelbare Horeca School zichtbaar hun vruchten beginnen af te werpen. “Wij zijn trots op deze unieke samenwerking en vertrouwen op een mooie toekomst die gaat zorgen voor nog meer kruisbestuiving.”