De eerste groenten zitten erin

Door alle nattigheid eerder dit jaar leek het verder weg dan ooit. Maar deze week was het moment dan toch daar: onze eerste groenten zitten in de grond. De bedoeling is om komende week nog wat gewassen te planten en dan zit het plantseizoen er voor dit jaar alweer op.

Wat we planten, wordt in eerste instantie bepaald door de wensen van onze leden. Zo hebben we dinsdag en woensdag andijvie, komkommer, peterselie, boerenkool, sla, knolselderie, bloemkool, broccoli en eikenbladsla de grond in gestopt. Komende week planten we waarschijnlijk nog rode kool, spitskool, rode bietjes en misschien nog wat extra van de al geplante groenten. En heel misschien zaaien we nog wat worteltjes.

Omdat we al ver in het groeiseizoen zitten, is het logisch dat we dit jaar niet alles meer kunnen telen. Maar ook de beschikbaarheid van plantmateriaal bij onze toeleveranciers bepaalt wat er nog kan. Sommige plantjes zijn gewoon op, volgend jaar nieuwe kansen.

We verwachten begin september de eerste groenten te kunnen oogsten. Waar sommige gewassen meteen van het land moeten als ze rijp zijn, kunnen anderen langer blijven staan; denk daarbij aan boerenkool. Ook zijn er groenten die na de oogst nog een tijdje bewaard kunnen worden in de koeling.

Deel dit bericht: