Rond de tafel met de Herenboeren

Donderdagavond 25 september zijn de kartrekkers van Herenboeren Boxtel in De Groene Poort in gesprek gegaan met de herenboeren-in-spe. Het thema was ons eten. Marjon Wijdeven van Vital Food Management hield een korte inleiding over kwaliteit van voedsel: energie, goede bouwstoffen, veilig, lekker, maar ook: leveren wat de klant vraagt.

Ze legde de verschillen uit tussen biologisch, fair trade, biologisch dynamisch, permacultuur en systeem landbouw.
Uit een rondje mind mappen met elkaar over kwaliteit kwamen termen naar voren als: eerlijk, puur natuur, weten waar het eten vandaan komt, aantrekkelijk, van het seizoen, volwaardig, appetijtelijk, in harmonie met de natuur.

Daarna hebben we gesproken over voedselveiligheid. Regels, normen en controles drijven de prijs op: alle processtappen worden bekeken. Als we voedsel verhandelen moeten we voldoen aan de wettelijke regels. Voor groenten en fruit zijn er wat minder regels dan bij zuivel en vlees. Producten bewaren is het meest risicovol.

Zodra we een locatie hebben moeten wij als herenboerderij in ieder geval de grond en het water gaan controleren, dat moet goed zijn. Hoe creatief gaan we verder met de regels om? Wat vinden wij belangrijk? Vinden we het voldoende dat je er niet ziek van wordt?

Het idee werd geopperd om te starten met een gezamenlijke groentetuin en dat we werken met een onkostenvergoeding.

Het was goed om zo met elkaar rond de tafel te zitten en van gedachten te wisselen. Onder het genot van zelfgemaakte koekjes en verse walnoten zijn we een stuk verder gekomen en hebben we elkaar beter leren kennen. We gaan in de komende tijd zeker vaker van dit soort avonden organiseren om te weten te komen wat u wilt.

Met vriendelijke groet,
De kartrekkers

Deel dit bericht: