Van tas naar tafel met… Janine

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Janine deelt dit keer haar favoriete gezinsrecepten die ze kookt met de inhoud van haar tas.

Sinds drie jaar zijn wij lid van de Herenboeren. Met onze drie nog jonge kinderen komen wij niet alleen graag op de boerderij, maar eten vooral ook met heel veel smaak de groentes die we meekrijgen.

Natuurlijk verschillen onze kinderen niet van anderen als het gaat om eten: ook zij kunnen ons vol afschuw aankijken als we de avondmaaltijd op tafel zetten, als ware het dat we hen willen vergiftigen. Tóch merken we dat ze bepaalde groenten vele malen lekkerder vinden als ze van de Herenboerderij komen. De ‘versheid’ en de volle smaak zullen een rol spelen, maar ook het idee dat het van ‘hun’ boerderij komt is belangrijk voor ze. Ze begrijpen meer hoe en wanneer iets groeit.

Onze middelste van 7 jaar oud kijkt bijvoorbeeld nu al uit naar de spruitjes. Dat hoor je niet vaak en vind ik toch bijzonder. Natuurlijk is een goed recept ook van belang, maar dan nog komen de spruitjes uit de supermarkt er bij haar niet in! En ik begrijp dat wel.

Voor alle ouders die nu toch wat jaloezie voelen kriebelen, volgen hier vijf familierecepten die bij Janine thuis favoriet zijn!

Recept 1: ovenschotel met rode kool

Welke ingrediënten kwamen uit de Herenboeren-tas?

  • Rode kool
  • Aardappels
  • Appels

Overige ingrediënten:

  • Kaneel
  • Peper en zout
  • Kaas

Aardappels voorsnijden in schijven en deze 5 minuten koken. Als onderlaag in de ovenschotel leggen. Mengsel maken van stukjes appel, rode kool, kaneel naar smaak. Mengsel op de aardappelschijfjes. Daarover heen wat (zelfgemaakte) appelmoes. Bestrooien met geraspte kaas, daarbovenop schijfjes appel. Twintig minuten in de oven en zie daar: een écht herfstgerecht waar ook nog eens je huis lekker van gaat ruiken!

Recept 2: chutney van groene tomaten

Welke ingrediënten kwamen uit de Herenboeren-tas?

  • 1 liter groene tomaten
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 groene en/of rode paprika in blokjes

Overige ingrediënten:

  • 2 eetlepels zout
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 kruidnagels
  • 200 ml (wijn-)azijn

Zorg dat er een aantal schone (liefst gesteriliseerde) glazen potten klaar staan. Snipper de uien, snij de paprika’s fijn en de tomaten in blokjes. Hussel de groente samen met het zout in een kom. Laat dit een uur staan, het zout trekt dan het vocht uit de groente; dit vocht kun je afgieten.

Het groentemengsel stop je vervolgens samen met alle overige ingrediënten in een pan. Verhit deze pan tot het mengsel kookt en laat het vervolgens op een laag vuurtje 20 minuten door sudderen. Giet het mengsel daarna in de gereedstaande potten.

In gesteriliseerde potten blijft de chutney nog lang houdbaar. Eenmaal geopend kun je een pot chutney nog een week in de koelkast bewaren.

Recept 3: zuurkool op klassieke wijze

Onze kinderen hebben wat moeite met zuurkool. Soms helpt het om in de verhouding aardappels/zuurkool wat meer aardappels te gebruiken. Of snij stukjes appel en doe die erdoorheen! Overigens merken we dat zelfgemaakte zuurkool makkelijker gegeten wordt, de smaak is doorgaans wat zoeter. Waar we eerder de zuurkool altijd kant-en-klaar uit de supermarkt haalden, maken we ‘m nu dan ook graag zelf. Dit is wel een flink werkje; een uitleg over hoe je dat precies doet vind je hier in de Herenkeuken.

Welke ingrediënten kwamen uit de Herenboeren-tas?

  • Met witte kool gemaakte zuurkool (of zuurkool uit de supermarkt)
  • Aardappels
  • 2 uien
  • Laurierblad
  • Optioneel een stukje vlees naar keuze

Overige ingrediënten:

  • Jeneverbes
  • Witte wijn
  • Peper en zout

Schil en snij de aardappels en kook deze. Snij de uien fijn (en eventueel een teentje knoflook) en fruit in de pan met gesmolten boter. Laat ondertussen de zuurkool uitlekken in een zeef. Als de ui glazig is, voeg je de zuurkool toe en laat deze even mee fruiten. Blus daarna af met een goede scheut witte wijn. Voeg 8 geplette jeneverbessen toe, peper en zout naar smaak en het laurierblad. Stoom de zuurkool zacht op een laag vuurtje met het deksel op de pan. Bereid ondertussen het vlees zoals gewenst. Pureer vervolgens de aardappels en zuurkool door elkaar. Breng indien nodig verder op smaak.

Recept 4: pasta-citroen met palmkool

Dit gerecht eten we bijna iedere week. Het is het lievelingsgerecht van de kinderen, maar bij onszelf staat ‘ie wegens smaak en het ‘comfortgehalte’ ook hoog op de ranglijst!

Welke ingrediënten kwamen uit de Herenboeren-tas?

  • Palmkool, goede hand vol
  • Verse peterselie uit de kruidentuin
  • Verse rozemarijn uit de kruidentuin

Overige ingrediënten:

  • Penne pasta
  • Kip (stukjes) of kipvervanger
  • 1 citroen
  • Mosterd
  • Crème fraiche 125ml
  • Knoflook, 2 teentjes
  • Peper en zout

Kook de penne. Was en snij de palmkool in kleine reepjes. Snij de kip of kipvervanger in reepjes of stukjes, bestrooi met peper en zout. Snij de knoflook en rozemarijn fijn en fruit in 25 gram (room)boter. Voeg daarna de kipstukjes toe en bak goudbruin. Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers 1 helft uit. Voeg als de kip gebakken is de palmkool toe en bak kort mee. Voeg daarna de crème fraiche toe, 1 eetlepel mosterd, de citroenrasp en de citroenschil. Roer goed door en laat de saus lekker heet worden. Blijf goed roeren. Snij ondertussen de peterselie (naar smaak) fijn. Voeg pasta en saus samen, breng op smaak met peper en zout, bestrooi met de peterselie.

Recept 5: 'alles met appel en peer'

Dit jaar was de appeloogst helaas niet heel groot, maar genoeg om er heerlijke dingen van te maken! Zeker in combinatie met Herenboeren-peren weten we er hier wel raad mee.

De appels en peren schil ik en snijd ik in stukjes. Zo gaan ze de pan in en verwarm en roer ze tot moes. Halverwege dit proces, als de appel- en perenstukken nog wat grover zijn, schep ik de helft over in diepvriesbakjes en vries ik deze in. Zo heb ik altijd een voorraad appeltaart-/appelflapvulling in de vriezer staan. Handig!

De rest kook ik goed fijn, voeg naar wens wat suiker en/of kaneel toe. Deze moes giet ik in gedestilleerde potten om lang te bewaren. Zo maken we een voorraadje van de allerlekkerste appel-perenmoes! Heerlijk bij stampotten of ‘AVG’-tjes!

Deel dit bericht: