CropMix-onderzoekers doen veldwerk op onze boerderij

“Hier zie je in de praktijk wat strokenteelt doet met biodiversiteit.”

Wie afgelopen tijd eens over onze akkers gelopen is, heeft ze vast zien staan: kleine, witgemutste ‘tentjes’ te vinden op verschillende plekken verspreid over het veld. ‘Dat is vast geen nieuw gewas,’ kon Herenboer Birgit nog net raden, maar verder had ze geen idee. Daarom vroeg ze eens rond en kwam uit bij Angelo Grievink, die werkt als veldtechnicus bij Wageningen University & Research. Hij vertelde meer over het CropMix-onderzoek dat plaatsvindt op onze boerderij én over de eerste resultaten van alle biodiversiteitsmetingen die afgelopen jaar zijn gedaan.

Ja, die mysterieuze witte tentjes,” vertelt Angelo, “dat is één van de onderzoekstechnieken die we gebruiken in het Cropmix-project.” Tijdens dit 5-jarig onderzoek dat vorig jaar van start ging, werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen met akkerbouwbedrijven uit het hele land. De centrale vraag: hoe kunnen we de transitie naar op ecologie gebaseerde, duurzame akkerbouw versnellen? Herenboeren Wilhelminapark is één van de inmiddels 28 deelnemende akkerbouwbedrijven uit heel Nederland, met ons bestuurslid Willem de Jonge als contactpersoon.

Van proeflocaties naar de praktijk
Met CropMix staan de onderzoekers echt met twee benen in de praktijk. “Een aantal jaar geleden zijn we al begonnen met onderzoek naar strokenteelt in Wageningen,” legt Angelo uit. “We vergelijken dan de gewaskwaliteit en biodiversiteit op proeflocaties waar we teelden in stroken, met zogenaamde controlevelden waar geen sprake was van strokenteelt. Met CropMix werken we nu niet met gecontroleerde proeflocaties, maar kijken we wat er gebeurt bij bestaande bedrijven: wat is werkbaar voor deze akkerbouwers, waar lopen ze tegenaan en welke oplossingen kunnen we daarvoor vinden?”

Wat gebeurt er tijdens het veldwerk?
Op de locaties waar ze onderzoek doen, grijpen de CropMix-onderzoekers niet in op de manier van werken. Angelo: “We monitoren vooral wat strokenteelt doet met het bodemleven en de biodiversiteit op de akkers.” Daarvoor bezoeken Angelo en z’n collega’s alle onderzoekslocaties drie keer tijdens het groeiseizoen en doen daarnaast ook wintervogeltellingen. Ook op onze boerderij waren ze dit jaar dus al drie keer aanwezig om observaties te doen.

Geprepareerde neprups

“In het begin plaatsten we bodemvallen, deden vogeltellingen en keken ook naar regenwormen en ‘rondwormen’, zogenaamde nematoden. Daarna richtten we onze monitoring ook op vliegende insecten; dat type onderzoek is het minst verstorend. Dan ging het bijvoorbeeld om die mysterieuze tentjes die jij hebt gezien” verklaart Angelo. “Dat noemen wij een malaiseval, bedoeld om vliegende insecten te vangen. Die vliegen dan in zo’n tentje, waar we ze opvangen in een potje. Die techniek geeft ons een mooi beeld van de aanwezige insecten.”

Bij latere veldrondes heeft het onderzoeksteam ook gekeken naar eventuele plagen en ziektes. “Dan zetten we zogenaamde transecten uit, rechthoekige vlakken waarbinnen we steeds keken naar 10 verschillende planten en gewassen, om te zien of er schade was van insecten of ziektes. Ook plaatsten we neprupsen in het veld, om te kijken of daar dan natuurlijke vijanden zoals sluiprupsen of vogels op afkwamen.”

Nieuwsgierig naar de resultaten?

Het is nog wat vroeg in het onderzoek om al met harde conclusies en aanbevelingen te komen, vertelt Angelo. “Maar het lijkt erop dat we bij grondbewonende insecten zoals loopkevers, iets meer variatie zien wanneer strokenteelt wordt toegepast.” Verder hebben de onderzoekers van alle biodiversiteitsmetingen die ze afgelopen jaar gedaan hebben op onze boerderij, een mooie samenvatting gemaakt, die je hier kunt bekijken.

Wil je graag meer weten over het CropMix-onderzoek, of op de hoogte blijven van toekomstige resultaten? Meer informatie en updates vind je hier:

  • Website over het onderzoeksproject
  • Artikel Wat zijn de succesfactoren voor een duurzame transitie?
  • Artikel Strokenteelt verbetert de afweer van planten tegen plagen via de bodem
  • LinkedIn-pagina CropMix

Heb je thuis een moestuin?
Dan kun je zelf ook een actieve bijdrage leveren aan het onderzoeksproject!
In het burgerwetenschapsproject MoestuinMix experimenteren moestuiniers namelijk met verschillende gewascombinaties. Wie in 2025 ook mee wil doen, kan zich nog aanmelden tot en met 19 januari.

Deel dit bericht: