Van tas naar tafel met… Toine

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Toine hield een week lang bij wat hij en zijn vrouw Monic kookten met de inhoud van hun tas.

Vanaf het prille begin zijn Toine en zijn vrouw Monic betrokken bij Herenboeren. “Als ik terugkijk, huisde er misschien heel jong al wel een Herenboer in mij”, vertelt Toine. “Ik vond laatst nog een tekening over vervuiling die ik als puber in de jaren ’70 gemaakt heb, met een fabriek, dooie vissen en doffe ellende allemaal. Blijkbaar zat die bezorgdheid en betrokkenheid bij de natuur er toen al in.” Wat hem verder het meest aansprak toen de eerste Herenboerderij eenmaal van de grond kwam, was het sociale aspect. “Samen bezig zijn, op het land werken, geweldig. Toen Monic en ik ons kunstcafé begonnen, hebben we daar ook verschillende workshops gedaan, zoals fermenteren – dat vond ik heel leuk.”

En nu zijn Toine en Monic weer bezig om samen met een groep mensen iets nieuws op te zetten. “Ja, we zijn nu betrokken bij een co-housingproject in Arnhem. Het grappige is dat we binnen die groep ook weer meerdere Herenboer tegenkomen, mensen die elders in het land lid zijn.” Als ze straks zover zijn dat ze naar Arnhem kunnen verhuizen, ‘verhuizen’ Toine en Monic ook mee naar een andere Herenboerderij in de buurt van hun nieuwe woonplaats. “Maar zover is het nog niet, voorlopig zijn we nog even hier en zul je me op woensdag regelmatig zien bij de uitlevering.” Ook is hij met Monic net begonnen aan een tour langs alle 21 Herenboerderijen in Nederland. “We hebben er nu twee bezocht met onze camper, Groote Modderkolk en Goedertijd, dus we hebben er nog een paar te gaan!”

Wat zat er deze week in de tas?

  • Koolrabi
  • Raapstelen
  • Sla
  • Aardappels
  • Eieren

Wat kwam er deze week op tafel?

Deze week hebben we wat minder Herenboeren-groenten gebruikt dan gebruikelijk.

Dit is onze raapstelenstamppot. Aardappels (hb) schillen en klein snijden. Net gaar koken en het water afgieten. In de tussentijd heb je de raapstelen (hb) schoongemaakt en alles klein gesneden. Dan meng je het door de geprakte aardappels. Eventueel voeg je wat gebakken ui of prei toe. Omdat de niet-doorgegaarde raapsteeltjes hun smaak houden is zout en zeker peper niet nodig.

Deze stamppot is heerlijk bij een Herenboeren worst (hb) of slavink (hb), maar wij kozen vandaag voor een witvisfilet. Daarvoor meng je op een bord meel met wat curry. Daar wentel je de natte vis door. Dan kort bakken in de pan.

Omdat we zoveel eieren krijgen, eten wij sowieso elke week een eiergerecht. Dat was deze week een soort tortilla. Ik had zo’n 6 eieren (hb) geklopt met wat meel en kruiden. De smaak van de kruiden werd vooral bepaald door de gerookte paprika. Daarbij deed ik nog allerlei groene kruiden (hb) en 2 fijngesneden tenen knoflook (hb). Dit geheel gaat in een grote koekenpan. Na het vuur even hoog te hebben gehad, draai ik het laag met een deksel er op. Door het deksel er op zal het ei bovenop ook beter stollen. Nadat ik het vloeibare ei onder de tortilla heb laten lopen, kan ik het geheel omdraaien met behulp van een deksel. Laat het ei lekker bruin worden.

 

Koolrabi heeft een uitgesproken smaak. Het is erg lekker, geraspt als salade. Wil je iets minder smaak hebben? Maak dan koolrabi-frietjes. Daarvoor bak je reepjes koolrabi (hb) tegelijk met toegevoegde knoflookteentjes (hb). 

Hierbij heb ik couscous geserveerd. Als vleesalternatief aten we jackfruitan gebakken met ui. Daarna het vuur laag, wat paprikapoeder toegevoegd. Op het laatst nog wat chilisaus erbij. Ben je iets minder pittig? Dan kan beetje ketjap of tomatenketchup de jackfruit iets meer smaak geven.
Verder hadden we natuurlijk nog de sla om op te maken. Simpel aangemaakt met azijn en een goede olijfolie. Daarbij wat geroosterde hazelnoten.

Deel dit bericht: