Van tas naar tafel met… Marieke

In je Herenboeren-tas krijg je verse groenten van het seizoen. De inhoud is dus elke keer anders! Hoe kook je met het seizoen mee? En zorg je voor lekker veel variatie? Laat je inspireren: Herenboer Marieke hield ruim een week lang bij wat zij kookte met de inhoud van haar tas.

“Wat een leuke nieuwe rubriek, Van Tas naar Tafel!”
Dat appte ik in de Herenkeuken-appgroep eind december. En nu mag ik zelf ons weekmenu delen. Leuk – ik ben benieuwd naar alle inspiratie die komen gaat in deze rubriek! 

Wij zijn in ons gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 14 en 16 jaar. We nemen bij de Herenboeren twee vegetarische monden af.  We zijn al lid sinds de start van Herenboeren Wilhelminapark in 2016. Ik wilde lid worden vanwege de coöperatiegedachte en het feit dat er geen winstoogmerk is. Ik blijf lid, omdat ik merk dat ik steeds weer dingen leer, bijvoorbeeld over combinatieteelt van gewassen. Ook krijg ik inspiratie van andere leden over het verwerken van de producten.

Na 7 jaar Herenboeren merk ik dat we echt anders zijn gaan koken. Creatiever (‘wat maken we nu weer met ….?’), zuiniger ook: ik gooi minder weg, maak bijvoorbeeld soep of rijst van bloemkoolstronken bladeren, en leg nog meer voorraadjes aan. Zuurkool, appelmoes, chutney, pickles in potjes en de diepvries als goede vriend. Nog zo’n goede vriend hier in huis: de slacentrifuge om alle groenten school én droog te maken. 

Deze week merkte ik dat ik meer begon te ‘snaaien’ met koekjes en zo. Mijn voorraad gezondere tussendoortjes was op, tijd om nieuwe te maken! Het werd een wortelcake met sinaasappelrasp, gezoet met dadels.
In het najaar heb ik kastanjes geraapt en hier heb ik deze week voor het eerst puree van gemaakt. Ook hiervan nog een voorraadje in de diepvries, dus ik maakte deze kastanjecake. Mijn diepvries is nu dus weer lekker gevuld met tussendoortjes!

Wat zat er deze week in de tas?

  • witte kool
  • boerenkool
  • palmkooltoppen
  • aardappels
  • prei

Nog liggen van vorige week:

  • rode kool
  • meiraap

Wat kwam er deze week op tafel?

Dinsdag is voor mij een lange werkdag. In de avond gaat oudste repeteren met de band in Veghel en ik ben deze keer de chauffeur. Weinig tijd dus om te koken en ik had deze keer niets voorbereid. Op het menu dus een makkelijke maaltijd, pitabroodjes gevuld met gewokte kool. Komt in diverse varianten bij ons voorbij, bijvoorbeeld met gehakt erbij. Deze keer vega en met wortel. 

Woensdag is mijn vrije dag en sta ik graag in de keuken. Zoonlief had met kerst o.a. een knolselderijpuree gemaakt met truffeltapenade. Ik had nog een knolselderij van twee weken geleden liggen, dat wilde ik ook wel eens proberen! Met gebakken aardappels en een worstje was het een heerlijke maaltijd. 

Diezelfde dag ook alvast de palmkoolburgers gemaakt voor donderdag. Nog zo’n favoriet hier in huis! Soms met aardappels uit de oven, deze keer op een broodje met diverse toppings. Ik had geen sla in huis, maar nog wel wat spitskool. Deze dus fijn gesneden, een ui in ringen, plakje kaas en komkommer. En ik had nog chutney staan van groene tomaten. Tip: maak gerust wat meer burgers, deze kunnen prima in de diepvries. 

Vrijdag kookte zoonlief. Aardappels uit de oven met een salade en een hamburger. Hij is van de sausjes, dus maakte er een lekkere sausje op mayonaisebasis bij. 

Zaterdag was ook zo’n lekkere kookmiddag. Met een drukke week in het vooruitzicht heb ik een voorraadje gemaakt. We hadden voldoende prei in huis van de oogst van zaterdag. Dus een flinke pan ‘rode’ pastasaus zoals we dat hier in huis noemen. Ui, knoflook, prei, champignons en wortel als basis. Tijm en rozemarijn uit de tuin en basilicum uit de vensterbank. Soms gaat het gehakt in, maar vaak – en ook nu – niet. De helft van de saus hebben we bewaard voor maandag, dan eten we dus weer pasta.  

Zondag had jongste een late wedstrijd en maakte ik in de middag de avondmaaltijd. Ik heb ooit eens een Indische kookcursus gevolgd en de Nasi Goreng Djawa staat regelmatig op het menu. Laat dat nou een recept met prei zijn, en die hadden we dus voldoende in huis! De jongste is kieskeuriger met eten. Bij deze nasi likt ze haar vingers af. Een kleinere witte kool heb ik na het wassen fijngemalen als een soort rijst. Die gaat extra bij de gewone rijst. Zo zitten er nog extra vitamines in verstopt. Lekker met zoetzuur van rammenas uit de voorraadkast. Ook nasi maak ik altijd in grotere hoeveelheden. Een deel is dus, je raadt het al, in de vriezer beland.

Maandag was pastadag met saus van zaterdag. Deels tagliatelle van knolselderij en deels ‘gewone’ pasta. 

Dinsdag heb ik de favoriet van één van de kinderen gemaakt: wraps met chili, prei (hb), wortel, champignon, ui, knoflook, geraspte meiraap (hb), mais, kidneybonen en linzen met tomatenpuree en chilisaus.

Deel dit bericht: