Herenboeren ontvangt provinciale Agrofoodpluim

Persbericht: De provincie Noord-Brabant heeft op 22 september 2016 de Agrofoodpluim uitgereikt aan de coöperatieve boerderij Herenboeren omdat zij samen een korte en duurzame voedselketen hebben opgezet. 200 huishoudens in de omgeving zijn eigenaar van de boerderij en nemen de producten af voor eigen gebruik.

Initiatiefnemer Geert van der Veer ontvangt namens alle Herenboeren deze aanmoedigingsprijs. Hij vond dat het anders moest en creëerde met Herenboeren een hernieuwde voedselbeleving en bewustzijn. Het bereikbaar maken van smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen staat centraal; voedsel ook dat mensen bij elkaar brengt en bindt. “Herenboeren is samen duurzaam voedsel produceren en dat doen we al een hele tijd samen met consumenten en burgers. We vinden het fantastisch dat we waardering voor ons werk krijgen met de agrofoodpluim.”

Waardering
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) reikte de agrofoodpluim uit: “De Herenboeren laten zien dat we de voedselketen van grond naar mond ook heel anders kunnen aanpakken. En dat levert zoveel meerwaarde op: duurzame producten, waardering voor voedsel en een directe band tussen boer en consument. En het mooiste is dat dit model toegepast kan worden in heel Nederland.”

Herenboeren wil een hernieuwde voedselbeleving creëren, gebaseerd op een gezond businessmodel. Zo legt een deelnemer eenmalig 2000 euro in, hij wordt daarmee mede-eigenaar en heeft een stem in wat de boerderij produceert. De deelnemers hebben zich gecommitteerd aan hun eigen bedrijf door ten minste drie jaar voedsel af te nemen: groenten, fruit, varkensvlees, rundvlees, kippenvlees en eieren. (Tekst gaat verder onder het filmpje)

Experimenteerruimte
Een boer is er voor de dagdagelijkse werkzaamheden op het gemengde bedrijf. Europese subsidies krijgt Herenboeren niet, wel experimenteerruimte op het gebied van duurzame voedselproductie. Kortom: er ontstaat een nieuwe voedselbeleving waarbij samenwerking centraal staat. Zo levert Herenboeren een grote bijdrage aan de transitie naar een duurzame agrofoodsector.

Agrofoodpluim
De Agrofoodpluim is de aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant, waarbij maandelijks de waardering voor initiatieven die voorop lopen in innovatie en verduurzaming binnen de agrofoodsector wordt uitgesproken.

Deel dit bericht: