Wat is Herenboeren Wilhelminapark?

« Ga een pagina terug

Wat is Herenboeren Wilhelminapark?

Herenboerderij Wilhelminapark is een coöperatie van consumenten. Deze inwoners uit de regio, grofweg begrensd door Den Bosch, Veghel, Eindhoven en Tilburg, runnen met elkaar een boerderij.

Met die boerderij voorzien we in ons eigen voedsel. Gezond, lekker, duurzaam geteeld voedsel tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Op deze manier weten we waar ons voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd.


Wat krijgt u als deelnemer en wat kost het?

Voor de opzet van onze boerderij hebben we ongeveer 200 gezinnen nodig, ofwel 500 monden. Meedoen betekent dat u als huishouden lid wordt van de coöperatie en eenmalig € 2000,- inlegt. De kosten die de boerderij maakt, worden gezamenlijk betaald. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de begroting die in de algemene ledenvergadering is vastgesteld en het aantal 'monden' dat u afneemt.

In 2017 neemt een mond, wekelijks voor € 10,53 exclusief 6% btw aan producten af: groenten, fruit, aardappelen, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Mensen die geen vlees eten, betalen € 6,00 exclusief 6% btw. Voor eenpersoonshuishoudens of huishoudens die aantoonbaar minder eten, behoren halve certificaten tot de mogelijkheid (goed voor één mond dus).

Door € 2000,- in te leggen, wordt u voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij. U heeft de mogelijkheid om de boerderij te bezoeken en te zien hoe de producten worden verbouwd. Meewerken mag, maar hoeft niet. U bent tenslotte Herenboer.

De eenmalige investering van € 2000,- maakt de oprichting van een kleinschalige, professionele boerderij mogelijk. Het geld is nodig om zaken als hekken, hokken en watervoorziening te realiseren. De grond waarop we boeren, zal gepacht worden.

Na enige tijd moet de boerderij zichzelf kunnen bedruipen. De herenboerderij heeft geen winstoogmerk. Houden we toch geld over, dan kunnen de leden besluiten te investeren, of het eten goedkoper te maken.

In termijnen
Voor mensen die niet in staat zijn de € 2000,- ineens te betalen, bestaat de mogelijkheid om in 8 termijnen van 250 euro te betalen. Zo wordt de eenmalige investering uitgesmeerd over een periode van twee jaar.

Wat krijgt u?
Onze boer werkt vraaggestuurd. In een enquête geven de leden aan wat ze willen eten en de boer probeert dat te produceren; uiteraard voor zover de grond en de regelgeving het toestaan (we mogen geen kas plaatsen).

In 2017 telen we circa 60 soorten groenten en verwachten we wekelijks vijf soorten groenten te kunnen uitleveren. Per mond per jaar verwachten we 4,4 kg kippenvlees te leveren, 7,5 kg rundvlees en 11,2 kg varkensvlees (inclusief 10 soorten vleeswaren). Verder is de inschatting dat we per mond 63 eieren ontvangen.

In de winter krijgt u de wintergroenten, maar verwachten we ook diepgevroren of geweckte zomergroenten uit te leveren.


Lekker en gezond eten van je eigen boerderij!

Herenboeren


© 2014 Herenboeren
Samen duurzaam voedsel produceren