Onze locatie

« Ga een pagina terug

Waar produceren we ons voedsel?

Om 500 monden te kunnen voeden, is een terrein van een kleine 20 hectare nodig. Circa 5 hectare is nodig voor de teelt van groenten en fruit, de rest is bestemd voor aardappelen, het vee en de productie van veevoer. We hebben dit areaal gevonden op landgoed Wilhelminapark, prachtig gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel.


Vertel eens wat meer over het Wilhelminapark

De naam Herenboeren Wilhelminapark is ontleend aan het landgoed met die naam, centraal gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Vanaf 2016 wordt op het landgoed, eigendom van de Margraff Stichting, voedsel geproduceerd. Nu lijkt dat iets revolutionairs, maar feit is: niets is minder waar.

Want al aan het eind van de 18e eeuw werd hier voedsel geproduceerd. In die tijd werd namelijk 130 hectare woeste grond, overwegend heide, met de hand ontgonnen en geschikt gemaakt voor de productie van voedsel voor de inwoners van Den Bosch.

De intensief ontwaterde rechthoekige percelen werden omzoomd door houthakwallen die destijds dienden als veekering. Ook telde het landgoed jachthuizen en vier boerderijen die elk voorzien waren van bakovens.

Landgoed Wilhelminapark raakte in de loop van de geschiedenis haar functie als landbouwgebied kwijt; tot nu dus. Wie Wilhelminapark nu bezoekt en zijn ogen goed de kost geeft, ziet het agrarische verleden. En wie er nu ronddwaalt, ziet hoe het landgoed haar functie als producent van eten, met behoud van alle cultuurhistorische en natuurlijke waarden, weer terug heeft gekregen.

Meer lezen?

 


Lekker en gezond eten van je eigen boerderij!

Herenboeren


© 2014 Herenboeren
Samen duurzaam voedsel produceren